Kayıtlar

Temmuz, 2011 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

SİMETRİK DC GÜÇ KAYNAĞI

Resim
Simetrik kaynak demek çıkışından +V, 0, -V şeklinde gerilim verebilen güç kaynağıdır. Çok sık kullanılmasa da kullanım alanları mevcuttur. Ses yükselteci gibi uygulamalarda özellikle işlemsel yükselteçlerde simetrik besleme ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için yine LM serisi gerilim regülatörleri kolay çözüm sunmaktadır. Devrede LM serisi pozitif gerilim regülatörü ve negatif gerilim regülatörü kullanılmıştır. Önceki çalışmamızda LM 317’yi kullanmıştık. Burada LM 337’nin de kılıf şeması verilmiştir. L1 LED ve direnç çiftidir. Kullanılacak LED'e göre ön direnci hesaplanmalıdır. ( Örnek: R=(U C1 -U LED ) /I LED )    Baskılı devre şeması (PCB) sade ve uygulaması kolay bir tasarımdır. İlgilenenlere kolay gelsin.

DİRENÇ RENK KODLARI

Resim
Dirençlerin değeri genelde üzerinde renklerle kodlanmıştır. Bir direncin kaç ohm (Ω) olduğunun bilmek için; ya bir ohmmetre ile ölçmeli yada direnç renk kodlaması sistemini bilmemiz gerekir. Renk tablosu şekilde gösterilmiştir. Örneğin üzerinde; Kahverengi , kırmızı , turuncu ve gümüş rengi olan bir direncin değeri: R = 1.renk  2.renk  x 3.renk                    R +%10  > R > R -%10 şeklinde belirlenir. R = 1           2           x 1000                12000+1200 > R > 12000-1200 Sonuç: Direnç 12 K Ω olmakla beraber, toleransından dolayı 10,8K Ω   ile 13,2 K Ω aralığındadır demek daha doğru olur.

DC GÜÇ KAYNAĞI

Resim
        E lektronik ile uğraşanların ilk olarak bilmesi ve yapması gereken uygulama; ayarlı ve regüleli bir DC güç kaynağıdır. Bu iş için tasarlanmış LM 317 entegresi bize büyük kolaylık sağlar.         Devreye 24V AC gerilim uygulanmalıdır. Bunun için 220/24 Volt, 50W'lık bir transformatör kullanılabilir.         Burada en çok LM 317 nin montajına dikkat edilmelidir. Gerilim regülatörünün kılıf şeması yukarda gösterildiği gibidir. LM 317’nin gövdesine soğutucu levha bağlanırsa faydalı olur.         Güzel bir kutu içine yerleştirilerek zevkle kullanılabilecek bir DC güç kaynağı. Çıkışından 1,5 Ampere kadar akım çekilebilir. Daha fazlası için devreye ilave yapmak gerekir.

ASENKRON MAKİNELER 3

Resim
Elektrik motorları hiçbir zaman şebekeye doğrudan bağlanmaz. Mutlaka amaca uygun bir motor panosu tasarlanıp, bu pano üzerinden Kuvvet panosu dediğimiz elektrik devresine bağlanır. Böylece hem motoru istediğimiz şekilde kumanda ederiz, hem de çeşitli etkilere karşı koruma imkânı buluruz. Şekilde; kuvvet panosundan itibaren bu işlemin nasıl yapıldığı tasvir edilmiştir.

Asenkron Makineler 2

Resim
Şimdi birinci bölümde verdiğimiz sürücü devreleri için kontrol devresi kuralım. Kontrol ve sürücü devrelerinde; sigorta, aşırı akım rölesi, buton, kontaktör   ve sinyalizasyon lambası kullanılmıştır. Şekilde her iki devre için de kontrol devresi tasarlanmıştır.

ASENKRON MAKİNELER 1

Resim
Elektrik makinelerine elektrik verildiğinde mekanik enerji(hareket enerjisi), şartlar sağlanıp, mekanik enerji verildiğinde elektrik enerjisi elde edildiğini biliyor muydunuz? Asenkron motorlar, üstün özelliklerinden dolayı yaygın bir şekilde kullanılan elektrik makineleridir. 1 ve 3 fazlı olarak üretilirler. Sincap kafesli olarak bilinen asenkron motorların; rulmanlar dışında sürtünen hiçbir parçasının olmayışı, şartlar da sağlandığında kolay kolay bakım istemeyişi tercih sebebi olmuştur. Bu elektrik motorlarının çalıştırılması, dönüş yönünü değiştirilmesi, yol verilmesi, frenlenmesi gibi uygulamalar çok kolay bir şekilde uygulanabilmektedir.   Elektrik motorlarının, bütün bu çalıştırılmaları uygulamalarına, kumanda etmek, bu amaç için hazırlanmış elektrik devrelerine de kumanda devreleri denir. Şimdi sizlere bunlara örnek elektrik devrelerine ait şemalarını paylaşmak istiyorum.                     Burada elektrik motorlarını, bir yönde ve iki yönde çalıştırmak için elektromekanik s

PWM Nedir?

Resim
Bir DC motorun devir sayısını ayarlamak için, uçlarına uygulanan DC gerilimin genliği değiştirilmelidir. Bunun için ayarlı bir DC gerilim kaynağı işimizi kolaylaştıracaktır.                                    DC gerilimi ayarlamanın farklı bir yöntemi Sinyal genişliği modülasyonudur(PWM). Bu yöntem; DC gerilin tepe değerini bir seviyede tutarak, belli aralıklara bölünmüş sinyalin genişliğini ayarlama stratejisine dayanmaktadır. Böylece DC gerilimin değeri ayarlanmış olur.   Günümüzde PWM yönteminin en çok duyulduğu yer; DC motorların hızlarının ayarlanması ve güç kaynaklarıdır. SMPS (Switched mode power supply) güç kaynaklarında, düzenlenecek olan çıkış voltajlarını bu teknikten yararlanarak elde etmektedirler. Bu sayede, yüksek akım ve düşük voltajlı güç elde etmek için, transformatörlerden çok daha etkini ve çok daha küçüklerdir.

2011 Yılı Mezuniyet Töreni

Resim
    Ulus Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 2010-2011 Eğitim Öğretim yılı Mezuniyet töreni coşkulu bir törenle yapıldı. Elektrik, Makina, Metal İşleri ve Mobilye Alanlarından öğrencilerimiz temsili mezuniyet belgelerini idareci ve öğretmenlerinden aldılar. Doğrusu gurur verici bir olay. 4 Yıl boyunca birlikte eğtim, öğretim, proje faaliyetleri yürüttüğümüz öğrencilerimiz artık usta seviyesinde mesleki bilgi ve beceri edinerek aramızdan ayrıldılar. Bir kısmı yüksek öğretimde eğitimlerine devam edecek diğerleri ise iş hayatına atılacaklar. Kendilerine şimdiden başarılar diliyorum.

Kare Dalga Üreteci

Resim
Elektronik devrelerde kare dalga sıkça kullanılmaktadır. Özellikle Lojik uygulamalarda, Sayıcılırda ve Mikroişlemcili devrelerde vazgeçilmez bir uygulamadır. Kare dalga en kolay 555 Timer entegresi ile kurulur. Bu entegrenin kendine has standart bir bağlantısı vardır. Bu bağlantıyı uyguladığınızda kare dalga elde edersiniz. Kare dalganın genkiği devrenin besleme gerilimine bağlıdır. 555; 5-15Volt gerilimde çalışabilen bir tümleşik devredir. Kare dalganın sıklığı(frekansı) ise devredeki zamanlayıcı elemanlarının(R1, R2, C2) değerlerine bağlıdır. Bunları ayarlamak suretiyle Üretilen kare dalganın frekansı ayarlanabilir. Program indir .

Yürüyen Işık Devresi

Resim
Yürüyen ışık devresi; genelde 4017 entegresi ile yaygın bir şekilde kurulmaktadır. Entegre bu amaçla tasarlanmıştır. Girişine kare dalga uygulandığında (CLK). Çıkışları sıra ile aktif olur(Q0, Q1,... Q9). Bu çıkışları uygun bir şekilde düzenleyerek değişik hareketli ışık devreleri kurulabilir. Elektronik devre kurmak ve simüle etmek için PROTEUS güzel bir programdır. Bize devre kurma, ölçme yapma ve simülasyon yapma imkanı tanır. Program indir .

GÜZEL İSTANBUL 2011

Resim
    Ülkemi seviyorum. Gezdikçe, gördükçe, tanıdıkça daha çok seviyorum. Ecdad çok büyük işler yapmış, çok güzel eserler bırakmış, yaşanılası memleket bırakmış. Bunların da başında bana göre İstanbul geliyor. Adına şiirler, şarkılar yazılan İstanbul.     İstanbul'u birkaç kelime ile anlatmak mümkün değil. Ben herkesin İStanbul'u gezmesini görmesini isterim. Boğaz ayrı bir güzellik, haliç bambaşka... Kız kulesi, Galatası, Hisarları... Camileri, Sarayları, Kapalı çarşısı... Tarih ve modern iç içe.     Ankara; Türkiye'mizin başkenti, İstanbul dünyanın başkenti diyebiliriz. Tarih boyunca İstanbul hep zaptedilmek istenmiş. Fatih Sultan Mehmet Han 'ın yadigarı İstanbul, kıymetini çok iyi biliyoruz. Okul olarak yaptığımız İstanbul gezisi çok güzeldi. Düzenleyen, katılan herkese çok teşekkür ediyorum.   

FUAR GEZİSİ İSTANBUL 2011

Resim
Arkadaşlar, fuarlar mesleki ve teknik eğitimin ayrılmaz bir parçası. Hani hep deriz ya kendimizi geliştirmeliyiz. Yeniliklerden haberdar olmalıyız. Yeni teknolojileri öğrenmeliyiz. Yeni malzeme, cihaz ve sistemleri kullanabilmeliyiz. İşte bunun en kestirme yolu fuarlar diye düşünüyorum. Biz de bu niyetlerle bir fuar gezisi düzenledik taa Bartın Ulus'tan kalktık İstanbul'a fuara gittik. Çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yorulduk ama değdi. Fuar gezimizi düzenleyen ve katılan arkadaşalarımıza çok teşekkür ediyor, periyodik olarak tekrarlanmasını temenni ediyorum.