Kayıtlar

Aralık, 2011 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

BINARY TO 7 SEGMEN DISPLAY DECODER

Resim
        İkilik sayı sisteminden 7 segmenli displey'e kod çözücü iki tanedir. bunlar 7447 ve 7448 entegresi ile yapılabilir. 7447 entegresi negatif (-) çıkış verir ve ortak Anot (+) displayleri sürer. 7448 entegresi ise pozitif (+) çıkış verir ve ortak katot (-) displeyleri sürer. entegreler 16 ayaklıdır ve 16. ayakalrı +5V DC, 8. ayakları - besleme bağlantısıdır.         Decoderlerin Agirişi 1'ler basamağı, B girişi 2'ler, C girişi 4'ler , D girişi ise 8'ler basamağıdır. Örneğin displayde 3 rakamını oluşturmak için; A ve B 1 yapılmalıdır.

FLORESAN LAMBA TESİSATI

Resim
        Floresan lamba tesisatı verimli ve ekonmik olması nedeniyle günümüzde hala tercih edilen yaygın bir aydınlatma uygulamasıdır. Fakat birden çok bileşenden oluştuğu için arıza olasılığı ve tamiri ayrı bir özen ister. Devreyi kurmak ve arızalarını giderebilmek için parçalarını ve çalışmasını iyi bilmek gerekir. İşletmelerde floresan lambaların reaktif akımçektiği ve stroboskobik olaylara sebep olduğu unutulmamalıdır. Bu durumlara karşı önlem almak gerekir. Şekilde adi anahtarla yapılmış tek lambalı floresan devresinin, tek hat ve açık şeması verilmiştir. 

MERDİVEN OTOMATİĞİ ELEKTRONİK ŞEMASI

Resim
        Elektronikle uğraşmayı sevenler için, transformatörsüz bir merdiven otomatiği şemasını paylaşmak istiyorum. Transformatörsüz olduğu için maliyeti ucuz fakat enerji veildiğinde dikkatli olmamız gereken bir devre. 

5 KATLI APARTMAN MERDİVEN OTOMATİĞİ TESİSATI

Resim
        5 Katlı Merdiven Otomatiği tesisatının tek hat ve açık şeması şekilde görülmektedir. 

3 KATLI APARTMAN MERDİVEN OTOMATİĞİ TESİSATI

Resim
        Apartmanların merdiven boşlukları insanların sıkça kullandığı alanlardan ve aydınlatılması zorunlu birimlerdir. Bu alanlar için MERDİVEN OTOMATİĞİ (MO) denen özel bir elektronik cihaz kullanılmaktadır. 4 uçlu olan bu eleman belli sayıda güce kadar direk kullanılabilir. Lamba gücünün fazla olduğu apartmanlarda ilave röle kullanılabilir.         MO tesisatı ayrı bir linye olarak, apartman ortak kullanım panosu içinden beslenmelidir. Light ismi verilen butonlar insanların kolay ulaşabileceği alanlara yerleştirilmelidir.

5 KAT 5 DAİRELİ APARTMAN ZAYIF AKIM TESİSATI

Resim
        Zayıf akım tesisatları, 12-15Voltluk gerilimle çalışan elektrik tesisatlarıdır. günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. sigorta ve transformatör doğru seçilmeli ve ayrı bir linye ile tesis edilmelidir.  

3 KAT 3 DAİRELİ APARTMAN ZAYIF AKIM TESİSATI

Resim
        3 Kat 3 Daireli apartmana ait cümle kapıdan çağırmalı zil ve kapı otomatiği tesisatının tek hat şeması şekilde verilmiştir. Bu devrelerde sigorta ve transformatör seçimi önemlidir. 

KOMÜTATÖR ANAHTAR TESİSATI

Resim
        Komütatör anahtar tesisatı bir yerden iki ayrı aydınlatma aygıtını kumanda etmeye yarayan bir elektrik tesisatıdır. Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bir odada, tavan lambası ile duvar lambası(aplik) komütatör anahtar tesisatı ile bir noktadan kontrol edilebilir.         Komütatör anahtar tesisatında dikkat edilmesi gereken husus, Faz (L1) kablosunun komütatör anahtarın ortak ucuna bağlanmasıdır. 

VAVİYEN ANAHTAR TESİSATI

Resim
        Vaviyen anahtar tesisatı günümüzde sıkça kullanılan bir uygulama olmasıyla, elektrik tesisatçısının çok iyi bilmesi gereken bir konudur. Vaviyen anahtar tesisatı, konutlarda iki kapısı olan birimlerin aydınlatmasınında tercih edilir ve çok kullanışlıdır. Örneğin balkona mutfak ve salondan geçilebilsin. Bu durumda vaviyen tesiatı kullanılır. Kapıların yanındaki vaviyen anahtarlardan biri ile ışığı yakarken istediğimiz taraftan çıkıp söndürebilme imkanı sağlar.         Vaviyen anahtar 3 bağlantı ucuna sahiptir. Bunlardan biri (ortadaki) ortak uçtur. Buna dikkat edilmelidir.

FUAR GEZİSİ BURSA 2011

Resim
        ELECO 2011, İşgüvenliği, Sac işleme Teknolojileri ve Metal teknolojileri fuarı 1-4 Aralık 2011 tarihlerinde Bursa TÜYAP fuar merkezinde yapıldı. Biz de Ulus Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olarak bu fuara katılma imkanı bulduk.         Bu gezinin düzenlenmesinde emeği geçen arkadaşlarıma ve katılan herkese teşekkür ediyorum. Amacına fazlasıyla ulaşan bir faaliyet olduğunu düşünüyorum. Bir başka resim daha.

PROTEUS ile Proje Hazırlamak

Resim
        Arkadaşalar elektronik devrelere ait projelerimizi PROTEUS proğram paketi ile kolayca hazırlayabiliriz. Bunun için önce Elektronik devre şeması çizimi ve simülasyon proğramı olan ISIS ile devre şemalarımızı çizeriz.         Burda dikkat etmemiz gereken PCB şablonu olan elelmanları kullanmak ve Devrenin giriş ve çıkış uçlarını connectorler ile bağlamak olmalı. ISIS şemasını çizdiğimizde, Tools-Bill of materials-HTML output komutlarını takip ederek malzeme listesi oluşturabiliriz.         ISIS' te çizdiğimiz proğramı ARES'e aktarıp PCB şemasını çizebiliriz. Bunun için izlenecek yol; önce tasarım alanında bord edge oluşturmak. Elemanları buraya yerleştirmek ve kuralları belirleyerek auto router yapmaktır. Bunları tools menüsünden yapabilirsiniz.         PCB şeması çizilen devrenin 3 boyutlu görüntüsü yine ARES proğramında; output-3D visualization komutlarını takip ederek elde edilebilir.         Görüldüğü gibi, bir elektronik devreli proje hazırlamada ihtiyacımız olan bü