Vaviyen & Lojik Kapı

        Elektrik tesisatçılığında vaviyen anahtar tesisatı halen yaygın kullanılan bir uygulamadır. Bu uygulamada iki adet anahtar(A1 ve A2) ve Lamba kullanılmaktadır. Sistemin çalışmasını modellemeye çalışırsak:
Anahtarların basılı olmadığı durumu 0, basılı olduğu durumu 1, lambanın ışık vermediği durumu 0 ve ışık verdiği durum 1 olarak belirtebiliriz. Bu durumda;
        Anahtarlar açık iken lamba yanmaz.           A1=0    A2=0    L=0
        Anahtarlardan biri kapalı ise lamba yanar   A1=0    A2=1     L=1
        Anahtarların ikiside kapalı, lamba söner     A1=1    A2=1     L=0
        Diğer anahtar açık, lamba yanar                A1=1     A2=0    L=1 
        Bu şekilde bütün ihtimalleri sıralayacak olursak anahtarlardan biri açık, diğeri kapalı ise lambanın ışık verdiğini, anahtarlarını ikisininde açık yada kapalı olduğu durumlarda lambanın ışık vermediğini görürüz. Yukardaki olasılıklar bizi dışarlayan veya (Ex-Or) kapısını hatırlatmaktadır. Bu kapıyı 5V' luk dc kaynak kullanarak ve girişlerine pul up direnci ve anahtar ile tasarlarsak aşağıdaki şekil ortaya çıkmaktadır.
        Şekildeki devrenin çıkışına 1 fazlı uygun akımlı SSR ile 220 Voltluk lambayı bağlarsak aynen vaviyen gibi çalışacaktır. Fakat uygulama zorluğu ve maliyet düşünüldüğünde mevcut sistem daha mantıklı gelebilir. Yine de akıllı ev otomasyonlarında klasik anahtarlar yerine farklı kontrol sistemleri işimizi oldukça kolaylaştırmaktadır.
        220 volt gerilimle çalışmak dikkat ister, ilgilenenlere şimdiden kolay gelsin.  


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZAMAN AYARLI ÇALIŞAN MOTOR

ZAYIF AKIM TESİSAT ŞEMALARI

Elektrikli Turbo Fırın Devresi