Asenkron Motorlarda Dinamik Frenleme

        Asenkron motorların çalıştırılması, dönüş yönünün değiştirilmesi, yol verilmesi gibi konuların yanı sıra frenlenmesi de bilinmesi gereken önemli konulrdandır. Bu makineler değişik yöntemlerle frenlenebilirler. Balatalı frenleme en yaygın kullanılan frenleme çeşididir. Bunun yanı sıra dinamik frenleme olarak bilinen frenleme çeşidi de kullanılmaktdır. Bu frenleme çeşidi özellikle torna tezgahlarında zaman kaybını önlemede yardımcıdır.
        Paylaşacağım şemada 3 fazlı asenkrın motor bir yönde sürekli çalıştırılıp durdurulabilmekte ve dinamik frenleme ile frenlenebilmektedir.

        Dinamik frenlemenin prensibi dönen asenkron motorun sargı uçlarına uygundeğerde DC gerilim vererek tam yüklü bir dinamo gibi çalışmasını sağlayıp frenlemektir. DC gerilim uyguladığımızda sargıların dayanabileceği değerde akım oluşmalı böylece motorumuz zarar görmez. DC gerilimin değeri frenleme süresinde en etkili değişkendir. 
        Bu uygulamada 0 butonuna tam basarak frenlemeyi aktif hale getirebiliriz. parmağımızı çektiğimizde fren devreden çıkmaktadır. Daha otomatik bir sistem için frenleme süresini ayarlayan bir zamanlayıcı kullanılabilir.

Yorumlar

  1. benim performans ödevim var 3 fazlı asekron motorun yıldız/üçgen çalışmasına ve dinamik frenleme devresini microwinde yazmam lazım ama nasıl yapılacağını bilmiyorum yardım edermisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çalışma yayınlıyorum umarım işinize yarar. Başarılar dilerim.

      Sil
    2. LÜTFEN DİKKATE Bana yardım edermisiniz pwm ile hız kontrolu hakkında bana bilgi lazım yine size güveniyorum kısada olabilir 1 2 sayfa memo_fb_97@hotmail.com mail atarsanız sevinirim yada burdan paylaşın pazartesi vermem lazım sizden yardım isityorum

      Sil
  2. dinamik frenleme nedir ? nasıl dinamik frenleme yapılır ? bunun cevabını verebilirmisiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZAMAN AYARLI ÇALIŞAN MOTOR

ZAYIF AKIM TESİSAT ŞEMALARI

Elektrikli Turbo Fırın Devresi