Lojik Kapılarla Motorların İleri Geri Çalıştırılması

        Lojik kapılarla elektrik motorlarını ileri ve geri yönde emniyetli bir şekilde çalıştırabiliriz. Bunun için bir kumanda (Kontrol) devresi paylaşmak istiyorum. Bu devre ISIS ortamında çalıştırılmıştır. Elektriksel kilitlemeli devir yönünü değiştirme devresinin; Durdurma ve ileri, geri yön başlatma olmak üzere 3 adet girişi vardır. Aşırı akım için giriş ilave edilebilir. Devrede Logicstate elemanı yerine bir ucu +5V'a bağlı normalde açık buton bağlanmalıdır. Sistem reset öncelikli bir kontrol devresidir. Durdurma butonuna basılmadan diğer yönde çalışmaya geçilemez.
        Şekilden de görülebileceği gibi sistem ieleri yöne çıkış için 1 (+5V) bilgisi üretmiştir. Bu durumda geri yön butonuna basılsa dahi geri yönde çalışma olmaz. Buna elektriksel kilitleme diyoruz. Bu devre ile motor çalıştırabilmek için çıkışlara iki adet kontaktör veya SSR dediğimiz büyük gerilim ve akımlı anahtarlama elemanları bağlanmalıdır. Örnekleri önceki paylaşımlarımda mevcuttur. İlgiliere başarılar dilerim. 
        74 Serisi Lojik kapıları kullanmak isteyenler için entegre numaraları aşağıdaki gibidir.
 


Yorumlar

  1. bu konuda proje ödevim var ama şekli büyültemiyorum ne yapabilirim bide ileri geri lojik olarak diyo bu dimi ? yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  2. Yukarıdaki lojik kumanda devresi ISIS proğramında uygulanmış ve sonuç alınmıştır. Önce bu proğramda çalıştırmanızı öneririm.

    YanıtlaSil
  3. hocam bu devrenin ısıs dosyası varmı elinizde ?

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZAMAN AYARLI ÇALIŞAN MOTOR

ZAYIF AKIM TESİSAT ŞEMALARI

Elektrikli Turbo Fırın Devresi