Karanlıkta çalışan LDR' li Op-Amp Uygulaması

Şekilde devre yaygın olarak kullanılan 741 op-amp entegresi ile tasarlanmıştır. Devremiz DC 12 Volt' luk tek kaynaktan beslenmiştir. Burda op-amp karşılaştırıcı(comparator) olarak kullanılmıştır.
Yükseltecin eviren girişi(2 nolu ayak) sabit bir gerilim altındadır. Bu direnç değerlerine göre 6 Volt DC gerilim olarak hesaplanabilir. Şekil 1'de ortam aydınlıkken LDR direnci küçük 3 nolu girişte gerilim küçük dolayısıyla eviren giriş pozitif gerilimi evirerek çıkışı negatif değerlere götürmek isterken besleme geriliminden dolayı 0 volt olacaktır. Haliyle LED sönüktür.
Şekil 1: Aydınlıkta Çalışma

Yükselteçin evirmeyen girişi(3 nolu ayak) ayarlı direnç ve LDR ile değişken bir gerilime sahiptir. Böylece iki girişteki gerilimlerin durumuna göre çıkış ya 12 Volt yada 0 Volt değer almaktadır.
Şekil 2: Karanlıkta Çalışma
Şekil 2'de ise ortam karanlıkken devrenin çalışması gösterilmiştir. Önceki duruma göre ters olan bu durumda çıkış gerilimi pozitif olur ve böylece LED ışık verir.
Sonuç olarak şekillerde ortam karanlıkken çalışan op-amp'lı karşılaştırma devresi verilmiştir. Gerekli revizyonlar yapılarak karanlıkta çalışan devre olarak kullanılabilir. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZAMAN AYARLI ÇALIŞAN MOTOR

ZAYIF AKIM TESİSAT ŞEMALARI

Elektrikli Turbo Fırın Devresi