Aküler ve Akü Bankası Oluşturma

Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek depolayabilme özelliğine sahip olan akümülatörler(akü) günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle Fotovoltaik(FV) sistemlerle elde edilen elektrik enerjisinin depolanması için aküleri ve akü bankası oluşturmayı bilmek gerekir.
Şekil 1'de 12 Volt 60 Amper Saat(Ah) kapasiteli bir akü görülmektedir. + kutup kırmızı, - kutup siyah renkle gösterilmiştir. Pratik olarak bu akü 1 saat süresince 5 Amper akımlı almacı(lambayı) besleyebilir demektir. 6 amper akımla şarj edilebilir.

Şekil 2'de aküler paralel bağlanmış, böylece voltajı aynı kalırken(12V) kapasite artmıştır. Yeni akü sistemimiz; 12V, 120Ah özelliğine sahiptir.
Şekil 3'te aküler seri bağlanmış ve böylece kapasite aynı kalırken sistemin voltajı artmıştır. Yeni sistemin özelliği; 24V, 60Ah olduğuna dikkat ediniz.

Şekil 4^te seri bağlı gruplar paralel bağlanarak hem voltaj hem de kapasite artırılmıştır. Buna göre sistemin voltajı; 24V, kapasitesi 120Ah olarak belirlenir.

Akü bankası oluşturulurken; tamamen özdeş akülerin kullanılması gerekir, seri ve paralel bağlantı özelliklerine dikkat edilmelidir, Doğru akü tipi seçilmelidir. Özellikle FV sistemlerde, bakım gerektirmeyen, uzun ömürlü, derin deşarj özelliğine sahip JEL aküler tercih edilmektedir.





Yorumlar

  1. Merhaba Hocam, şekil-4 teki bağlantı; 2 seri ve 1 paralel bağlantıdan oluştuğunu görüyorum. Bir senaryoya göre özdeş akülerle 2 seri ve 2 paralel bağlantı yapmak istenirse, 5. Akünün bağlantısı ve öZellikleri ne olmalı? Ya da nasıl bir bağlantı yapılmalı? Konu acil.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Düzeltme: özdeş akülerle 2 seri + 2 paralel bağlantı nasıl olmalı? Ya da şekil-4'e ilave edilecek paralel bağlı 5. Akünün özellikleri ( amperi, ah) ne olmalı? Not: voltaj ile ilgili kısıtlama yok ancak 2 seri+2 paralel bağlantı sonrası çıkış 100A istenmekte)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZAMAN AYARLI ÇALIŞAN MOTOR

ZAYIF AKIM TESİSAT ŞEMALARI

Elektrikli Turbo Fırın Devresi