Şebekeden Bağımsız Çalışan Fotovoltaik Elektrik Üretim Sistemi

    Şebekeden bağımsız (Off Grid) güneş ışınlarını doğrudan elektriğe dönüştüren fotovoltaik bir elektrik üretim sistemine ait elektrik devre şeması paylaşmak istiyorum. Denenmiş çalışan bir sistem olmasına karşılık şemada; iletken kesitleri, sigorta ve anahtar akımları gibi bazı detaylara yer verilmemiştir. Bunun için elektrikçilik bilgisi olanlar zorluk çekmeden istenen düzenlemeleri yapabilirler.
    Şemada 12V/50A' lik solar şarj kontrol cihazı tercih edilmiş ve buna göre fotovoltaik(FV) modül sayısı 10 adet olarak belirlenmiştir. Bu sayı kontrol cihazı aynı iken artırılamaz fakat azaltılabilir. Sistem 12V DC üzerine tasarlanmıştır. FV ve Akü sistemleri 12V'a göre dizayn edilmiştir. Akü sayısı artırılarak aküleme kapasitesi artırılabilir. Bunda da sınırlamalar olduğu göz ardı edilmemelidir.
    Maliyet araştırması piyasa değerlerine göre farklılık gösterebilir. FV modüller ve Solar Aküler maliyette belirleyici unsurlardır. 
    Evirici(inverter) Kontrol cihazının çıkışına bağlandı ve 600W olarak seçildi. Akü uçlarına bağlamak suretiyle gücü biraz daha artırılabilir. Bunda da sınırlayıcı etken akü bankasının toplam kapasitesi olduğu söylenebilir.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZAMAN AYARLI ÇALIŞAN MOTOR

ZAYIF AKIM TESİSAT ŞEMALARI

Elektrikli Turbo Fırın Devresi