ASENKRON MAKİNELER 1

Elektrik makinelerine elektrik verildiğinde mekanik enerji(hareket enerjisi), şartlar sağlanıp, mekanik enerji verildiğinde elektrik enerjisi elde edildiğini biliyor muydunuz? Asenkron motorlar, üstün özelliklerinden dolayı yaygın bir şekilde kullanılan elektrik makineleridir. 1 ve 3 fazlı olarak üretilirler. Sincap kafesli olarak bilinen asenkron motorların; rulmanlar dışında sürtünen hiçbir parçasının olmayışı, şartlar da sağlandığında kolay kolay bakım istemeyişi tercih sebebi olmuştur. Bu elektrik motorlarının çalıştırılması, dönüş yönünü değiştirilmesi, yol verilmesi, frenlenmesi gibi uygulamalar çok kolay bir şekilde uygulanabilmektedir.

 Elektrik motorlarının, bütün bu çalıştırılmaları uygulamalarına, kumanda etmek, bu amaç için hazırlanmış elektrik devrelerine de kumanda devreleri denir. Şimdi sizlere bunlara örnek elektrik devrelerine ait şemalarını paylaşmak istiyorum.  
                 Burada elektrik motorlarını, bir yönde ve iki yönde çalıştırmak için elektromekanik sürücü(Güç devresi) devreleri görülmektedir. Bu devrelerle birlikte çalışacak kontrol devresine(Kumanda devresi) ihtiyaç vardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZAMAN AYARLI ÇALIŞAN MOTOR

ZAYIF AKIM TESİSAT ŞEMALARI

Elektrikli Turbo Fırın Devresi