Lojik Kapılarla Start Stop & 3 Fazlı Motor

        Arkadaşlar lojik kapılarla kumanda devrelerini kurabiliyoruz. İlgilenenler çok iyi bilir.
        Şekilde Reset öncelikli start stop (on-off) uygulaması görülmektedir. Görüldüğü gibi stop butonu çıkışına not kapısı, start çıkışına or kapısı bağlanmış, bu kapıların çıkışına da and kapısı bağlanarak devre kurulmuştur. mühürleme için çıkıştan or kapısının diğer girişine geri besleme (feedback) yapılmıştır.
        bu devre ile istediğimiz bir sisitemi çalıştırıp durdurabiliriz. Örneğin gücü 4 kW'ın altında olan 3 Fazlı bir asenkron motoru çalıştırmak istersek devrede biraz revizyon ve ilave yapabiliriz.
        Girişler direnç ve buton sistemine bağlanmış çıkışta anahtarlama elemanı olarak ta değerleri motora göre seçilmesi gereken 3 fazlı bir SSR kullanılmıştır. İstenirse devreye, çalışmayı ve durmayı işaret etmesi için yeşil ve kırmızı LED ilave edilebilir. Şekilde SSR değerleri örnek olması için yazılmıştır.


Yorumlar

  1. Benim Proje ödevim var Yardımcı olabilirmisiniz. '' Lojik kaplarda kumanda devreleri Motorun ileri geri çalıştırılması

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Lojik kapılarla motorların ileri ve geri yönde kumanda
      edilmesine ait bir lojik devre şeması yayınlıyorum. Umarım işini görür.
      Çalışmalarında başarılar.

      Sil
  2. İyi günler hocam benimde bir isteğim olacaktı. Lojik kapılar ile bir fabrika kapısının motorunu tasarlanmamız istendi işte bu kapıda sınır anahtarları olacak ve tek butonla çalışacak. yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, Faydalı olabileceğini düşündüğüm çalışmaları zaman zaman paylaşıyorum. Lojik kapılarla motorların ileri geri çalıştırılması isimli yayınımız sanırım sizin çalışmanız için temel teşkil edecek. Siz sınır anahtarlarını birer stop butonu gibi düşünüp devreyi ona göre revize edebilirsiniz. Motoru sürmek için bir elektromekanik anahtar(Kontaktör) yada elektronik anahtar(SSR) kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  4. hocam lojik kapilarla motorun 3 start 3 stopla calistirilmasi

    YanıtlaSil
  5. hocam lojik kapilarla motorun 3 start 3 stopla calistirilmasi

    YanıtlaSil
  6. TEŞEKKÜRLER fevzi hocam sizin sayenizde zorlandığım bir devreyi yaptım iyi çalışmalar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZAMAN AYARLI ÇALIŞAN MOTOR

ZAYIF AKIM TESİSAT ŞEMALARI

Elektrikli Turbo Fırın Devresi