PLC ile MOTOR KONTROL (Y-Ü ve Dinamik Frenleme)

        PLC ile motor kontrol uygulamaları konusunda çok değişik yayınlar ve şemalar mevcuttur. Şimdi ben sizlere S7 200 model olarak bilinen cihazlar için hazırlanmış bir ladder proğramı paylaşmak istiyorum. Bu uygulamada 3 fazlı asenkron motora yıldız-üçgen yol verilip, dinamik frenleme ile durdurmaya ait PLC yazılımı, sembol listesi ve güç şeması bulacaksınız.

 
        İlk olarak sembol listesi görülmektedir. PLC proğramcılığında sembol kullanmak büyük kolaylık sağlar. Fakat kullanmak şart değildir.
 
 
        İkinci olarak ladder proğramı görülmektedir. Sembol listesinden de anlaşılacağı gibi; I0.0     I0.1      I0.2   girişlerine sırasıyla, durdurma, başlatma ve fren butonları bağlanmıştır.  
 
 
 
        Q0.0 M kontaktörü çıkışı, Q0.1 yıldız kontaktörü çıkışı, Q0.2 üçgen kontaktörü çıkışı ve son olarak ta Q0.3 dinamik frenleme kontaktörü çıkışıdır.
        Güç bağlantısı yapılırken üçgen kontaktörünün bobin akımı yıldız kontaktörünün kapalı kontağından geçirilmelidir. Aynı zamanda M kontaktörü ile Fren kontaktörünün bobin akımları birbirlerinin kapalı kontağından geçirilmelidir.
        Konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadan PLC yazılımı çalıştırılabilir fakat devrenin güç bağlantısı yapılarak denemek için dikkatli olunmalıdır. Çünkü 3 Fazlı AA şebekesi ile çalışmak her zaman büyük dikkat ister. 
        Aynı uygulama değişik proğramcılar tarafından değişik şekillerde dizayn edilebilir. Yayınladığımız çalışma simülasyon proğramında denenmiştir. İlave ve çıkarmalar yapılarak geliştirilebilir. 



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZAMAN AYARLI ÇALIŞAN MOTOR

ZAYIF AKIM TESİSAT ŞEMALARI

Elektrikli Turbo Fırın Devresi