ZAMAN AYARLI ÇALIŞAN MOTOR

 Bu çalışmamızda bir elektrik motorunu istenen zaman dilimlerinde çalıştıran en ucuz en sade otomasyon devresinden bahsedeceğim.

Otomasyon devresi için gerekli otomasyon ekipmanları Otomatik sigorta, Zamanlayıcı ve Kontaktör kullanılmalıdır. Bu ekipmanların resimleri Şekil 1’ de görülmektedir.



Şekil 1: Otomatik Sigorta, Zamanlayıcı ve Kontaktör Resmi

Elektrik devre şemalarında devre elemanların sembolleri kullanıldığından biz de önce sembolleri paylaşarak konuya başlamak istiyoruz. Şekil 2 ‘ de sırasıyla otomatik sigorta, zamanlayıcı ve kontaktör sembolleri verilmiştir.

Şekil 2: Otomatik sigorta, Zamanlayıcı ve Kontaktör Sembolleri

Burada paylaşılan zamanlayıcı; senkron motorlu ve 220V AC gerilimle çalışan ve bir silindir dilimi ile üzerindeki çentiklere göre ayarlanan bir zamanlayıcıdır. Örneğin 15dakikalık çentiklere sahip bir zamanlayıcıda 15 dakikalık dilimlere göre zaman ayarı yapılabilir. Sistem aynen bir elektrikli saat gibi çalışır, elektrik kesilmelerinde saat ayarı yapılması gerekir.

Şekil 3: Zaman Ayarlı Çalışan Motor Otomasyon Şeması

Şekil 3’ de Elektrik motorunu zaman ayarlı çalıştıracak otomasyon devresi paylaşılmıştır. Burada 1 fazlı alternatif akım motoru ve gücü 4kW’ tan küçük motora göre düşünülmüş ve devrenin karmaşık görünmemesi için aşırı akım koruma rölesi ilave edilmemiştir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZAYIF AKIM TESİSAT ŞEMALARI

Elektrikli Turbo Fırın Devresi